Ceylon

Ceylon

Lionel Wendt was een multitalent – hij was pianist, schrijver en leraar. Maar bovenal was hij een kunstfotograaf, die studeerde in Groot-Brittannië in de jaren 20 en op zijn 24e terugkeerde naar zijn geboorteland Ceylon (nu Sri Lanka). Het Lionel Wendt kunstcentrum, een belangrijk centrum voor theater en beeldende kunst in Colombo, de commerciële hoofdstad van Sri Lanka, is naar hem vernoemd. Wendt zag de verschillen tussen de cultuur van zijn vaderland en die van het Westen. De traditionele manier van leven in Ceylon riep bij hem een speciaal gevoel op. Hij zocht naar een manier om uitdrukking te geven aan de wijze van leven in deze cultuur. Hij vond die in de fotografie.

  • Auteur: Lionel Wendt
  • Titel: Ceylon
  • Dienst: Vertaling en eindredactie

Over het boek

Het boek Ceylon bevat veel van zijn werken. De thema’s van zijn werken lopen enorm uiteen. Naast spectaculaire beelden van zijn geboorteland – het landschap, cultureel erfgoed en de lokale bevolking zijn er de homo-erotische naakten, gemaakt in een tijd waarin homoseksualiteit nog niet geaccepteerd werd. Door de weinig verhullende traditionele Ceylonese lendendoek en de academische poses die hij zijn modellen liet aannemen, wist hij zijn homoseksualiteit te uiten onder het mom van kunst en etnografie. Ook gebruikte hij verschillende soorten technieken waardoor sommige foto’s hele bijzondere effecten kregen. Na zijn vroegtijdige dood in 1944 werden zijn negatieven vernietigd, maar gelukkig doken de afdrukken in de jaren ‘90 weer op en maken ze nu deel uit van verschillende internationale privé- en museumcollecties. Van 10 juni tot 3 september 2017 was het werk van Lionel Wendt te zien in het fotografiemuseum ‘Huis Marseille’ in Amsterdam.

‘De Man Ray van Ceylon. Het Sri Lanka van de jaren dertig legt hij fascinerend vast’

– NRC

‘Glorious modernist photographs with avant-garde and surrealist overtones: the use of photomontage, double printing and solarisation is particularly effective’

– Art Blart

Geleverde dienst

Voor onze opdrachtgever Huis Marseille vertaalden we diverse exposities, bijschriften, jaarprogramma’s en brochures naar het Engels. Ook verzorgden we de vertaling en eindredactie van dit prachtige boek over kunstfotograaf Lionel Wendt.

Aan de vertalingen voor Huis Marseille werken vaste vertalers Nederlands-Engels met kennis over fotografie. Zij waren in staat de academische teksten begrijpelijk te maken en tegelijkertijd toch een inhoudelijk sterke tekst af te leveren.

Direct een offerte aanvragen?

Binnen twee uren een vrijblijvende offerte

Meer dan 1723
opdrachtgevers
gingen
je voor!