De subtitel van het boek ‘Het goede leven en de vrije markt’ is: ‘een cultuurfilosofische analyse’. Hoewel de titel misschien anders doet denken is dit dus zeker geen standaard economieboek. Er wordt vanuit een filosofisch oogpunt gekeken naar het concept van ‘geluk’, en naar de rol die de huidige economie hierin speelt. Een zeer interessante combinatie van filosofie en economie samengeweven in één mooi en verhelderend overzichtswerk.
Het goede leven en de vrije markt
Het goede leven en de vrije marktOver het boek
De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de hele wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. Allerlei goederen en diensten zijn toegankelijk geworden voor steeds meer mensen en het mondiale welvaartsniveau was nooit eerder zo hoog. Toch dringt zich de laatste jaren ook de vraag op naar de schaduwkanten van de globaliserende markt. Want wat gebeurt er met een samenleving als allerlei maatschappelijke sectoren steeds meer in termen van de markt worden uitgelegd? Wat doet het met de kwaliteit van onze relaties als mensen zichzelf en elkaar als homo economicus opvatten en zij zichzelf gaan begrijpen als producerende, consumerende en concurrerende individuen? Bovendien, kunnen we ons op de lange termijn wel een dergelijke economische bedrijvigheid veroorloven, bijvoorbeeld ten opzichte van de natuur? En welke rol speelt de moderne techniek in dit verband? Deze vragen vormen de centrale thematiek in ‘Het goede leven en de vrije markt’. In gesprek met filosofen uit alle tijden – van Aristoteles tot Heidegger, van Kant tot Arendt en van Bentham tot Latour – én aan de hand van diverse films geven auteurs Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk een prikkelend perspectief op de prangende vragen van vandaag. Zo creëren zij een filosofisch doordacht kader om de hedendaagse dynamiek van economie, technologie en cultuur te begrijpen en in goede banen te leiden. ‘De centrale vraag die we in dit boek willen bespreken, is ogenschijnlijk heel simpel. Wat is het goede leven en brengt de vrije markt ons daar dichter naar toe of juist niet?’ – Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk.
‘Het goede leven & de vrije markt’ is een terechte winnaar van de Socratesbeker. Dit diepgaande en verstrekkende en urgente boek verdient een breder publiek dan alleen VWO-leerlingen, die er trouwens een flinke kluif aan zullen hebben’
– Trouw
‘Met een grote greep in de westerse filosofie vanaf Plato ‘articuleert’ het boek inderdaad ‘de problemen van onze tijd’
– NRC
Geleverde dienst
Het was een mooie uitdaging om deze interessante teksten te vertalen! Voor de opdrachtgever was het belangrijk dat de vertaler kennis van filosofie had. Als we tijdens het vertalen vragen hadden over de materie hebben we daar direct opmerkingen bij gemaakt. Dit om ervoor te zorgen dat het boek ook begrijpelijk zou blijven voor mensen die een beperkte voorkennis van filosofie of economie hebben. Er zijn flink wat telefoontjes over en weer gegaan om precies te juiste draai van de tekst en tone-of-voice te kunnen vinden.
Voor ons als vertaalbureau was dit project extra interessant omdat het ons zelf aanzette tot nadenken over de vrije markt waar wij deel van uitmaken, en het ons streven is hierbinnen duurzaam en correct te handelen. Dit boek laat zien wat daar allemaal bij komt kijken en hoe complex het eigenlijk is om ten allen tijde goed te handelen.
Direct een offerte aanvragen?
Binnen twee uren een vrijblijvende offerte
Meer dan 1723
opdrachtgevers gingen
je voor!