2. Vertel relevante verhalen
Een mooi voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat zich heeft bewezen op de internationale markt is Friesland Campina. Campina en Friesland Foods, destijds de twee grootste zuivercoöperaties van Nederland, zijn in 2008 gefuseerd en waren toen al de grootste zuivelcoöperatie ter wereld. Inmiddels halen ze het merendeel van hun omzet uit Europa en Azië.
Zij weten als geen ander dat iedereen, op de hele wereld, melkproducten gebruikt. Alleen verschillen de gebruikte producten per land of werelddeel heel sterk. En daar hebben ze slim op ingespeeld. Noord-Europeanen zijn bijvoorbeeld echte melkdrinkers, terwijl inwoners van India de voorkeur geven aan yoghurt en in het Midden-Oosten gebruikt men boterolie en dikke room op brood of in de thee.
Daarnaast heeft Friesland Campina meerdere merken opgezet, allemaal aangepast aan het land waar het verkocht wordt. Voorbeelden hiervan zijn:
Bonnet Rouge
Dit merk biedt zuivelproducten zoals gecondenseerde melk en melkpoeders aan in West-Afrika.
Dutch Lady
Dit merk produceert UHT-melk, drinkyoghurt en melkpoeder vol met vitamines en voedingsstoffen voor de Aziatische markt
Foremost
Zij leveren al meer dan 60 jaar hun producten aan de Thaise consument. Ze staan bekend om een goede samenwerking met de Thaise boeren, hoge veiligheidsnorm en duurzaamheid.
Al deze producten zijn in de basis melkproducten, maar ze zijn allemaal aangepast aan de markt waar ze verkocht worden. Dus in plaats van te proberen lokale bewoners ervan te overtuigen dat ze net als ons melk moeten drinken van Hollandse melkkoeien en dat onze kaas het allerlekkerste is, snappen ze dat ze veel verder komen als ze hun melkproducten gebruiken om een product te creëren dat geschikt is voor de desbetreffende markt. En omdat ze daar speciale merken voor opgericht hebben, creëren ze een hoge bekendheid en voelt zo’n product dus bekend voor de lokale bevolking.