Inspiratie

Waarom spreken Nederlanders vaak meerdere talen?

By 15 maart 2021juli 19th, 2022No Comments

Nederlanders zijn in veel dingen bedreven: we fietsen veel, weten alles van water en drinken graag en veel koffie. Maar waar Nederlanders het allerbeste in zijn? Andere talen spreken. De Europese Commissie concludeerde dat Nederlanders gemiddeld meer dan drie talen spreken! Nederland staat op plek twee van alle Europese landen als het gaat om het beheersen van vreemde talen.

Nederlanders zijn talenwonders

Natuurlijk zeggen wij Nederlanders al gauw van onszelf dat wij goed zijn in andere talen; we zijn namelijk ook erg bescheiden 😉. Maar het blijft niet bij een mening, want onderzoek blijkt deze stelling te onderbouwen! Nederland scoort ruim boven het gemiddelde: van alle Europeanen is 39% in staat om tenminste in één vreemde taal te communiceren. Van alle Nederlanders spreekt 94% minstens één vreemde taal naast het Nederlands en 77% zelfs twee vreemde talen. Lekker bezig!

De onderzoekers bepaalden dat er pas sprake is van ‘een taal spreken’ wanneer iemand in staat is een gesprek te voeren in een vreemde taal. Tja: gedag zeggen, tot drie tellen en schelden in een andere taal kunnen we allemaal wel, dus dat telt niet mee. Wat bleek? 71% van de Nederlanders spreekt Duits op conversatieniveau, en 29% doet dat in het Frans. Van de Nederlanders is negentig procent in staat om op dit niveau Engels te spreken. Bovendien is het niveau waarop Nederlanders Engels spreken erg hoog: Nederland staat op nummer één van Engelssprekende landen dat Engels niet als moedertaal heeft. Dit blijkt uit de EF English Proficiency Index van 2020, waarbij onderzoek is gedaan naar honderd landen wereldwijd waar Engels niet de officiële taal is.

Wist je trouwens dat het voor tweedetaalsprekers van het Engels niet uitmaakt of ze luisteren naar het Engels van een moedertaalspreker, of naar Engels met een Nederlands accent? Lees er hier meer over.

Waarom scoren Nederlanders zo hoog?

Nederland is een klein land, en het Nederlands beslaat maar een kleine taalregio vergeleken met andere talen van de wereld. Het Nederlands wordt alleen in het koninkrijk Nederland en in Vlaanderen gesproken. Wat je vaak ziet bij de bevolking in kleine landen zie je ook in Nederland: bijna niemand spreekt onze taal, dus zijn wij gedwongen een of meer vreemde talen te spreken. En omdat Nederland van oudsher een ondernemend land is dat veel handelt met het buitenland, maken wij ons dus al van oudsher vreemde talen eigen om met onze handelspartners te kunnen communiceren.

Een andere reden dat Nederlanders zo veel talen spreken, is dat vreemde talen een verplicht onderdeel zijn in ons onderwijssysteem. Engels wordt zelfs steeds eerder in het onderwijs gegeven, waardoor kinderen op jonge leeftijd al de basis van deze taal leren. Als op de televisie in Nederland een andere taal wordt gesproken, wordt er Nederlandse ondertiteling onder geplaatst. In andere landen is dit niet zo en wordt de gesproken taal vaak nagesynchroniseerd in de moedertaal. Door de ondertiteling behoudt de kijker beter contact met de eigen taal en krijgt die onbewust de klanken van de vreemde taal mee. Daarnaast leren Nederlanders gemakkelijk Engels en Duits omdat deze talen verwant zijn aan het Nederlands: ze behoren alle drie tot de Germaanse taalfamilie.

Welke talen zijn voor Nederlanders nuttig om te beheersen?

Hoewel het Engels inmiddels op plaats twee staat van wereldwijd meest gesproken talen, neemt het nog steeds de eerste plek in als het aankomt op het aantal landen waar de taal gesproken wordt. Het Engels wordt om die reden nog steeds als de universele communicatietaal beschouwd: als je dat goed beheerst, kom je een heel eind. Ook het Spaans is een veel voorkomende taal in de wereld en eveneens een wereldtaal, na Engels. Spaans wordt in veel landen gesproken, vooral in Zuid-Amerika.

Op de eerste plek van meest gesproken talen in de wereld staat het Mandarijn: het wordt maar op een paar plekken gesproken, maar kent het grootste aantal sprekers. De grootste groep sprekers zijn de Chinezen, die de hele wereld over reizen. Waar Chinezen handel drijven, komt de Chinese taal mee. Het Mandarijn kan dus goed van pas komen als je met Chinezen zaken gaat doen, maar verder zul je deze taal nu nog niet veel nodig hebben.

Een andere handelstaal die Nederlanders goed van pas komt, is het Duits. Dat is niet vanwege het grote aantal Duitstaligen wereldwijd, maar doordat Duitsland de grootste handelspartner is van Nederland. Zakendoen gaat een stuk sneller als je de taal van de klant spreekt.

Een vertaalbureau spreekt elke taal

Als Amsterdams vertaalbureau beheersen wij vele talen. De vertalers bij Het Vertaalcollectief vertalen teksten naar veel meer dan drie vreemde talen. Wij worden niet alleen enthousiast van een zakelijke vertaling naar het Engels, maar ook van een toneeltekst naar het Russisch, een huwelijksakte naar het Arabisch of een recept naar het Portugees.

Ben je benieuwd wat onze talenwonders voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op.