Less is more - óók bij het schrijven van jouw teksten

Less is more - óók bij het schrijven van jouw teksten

Hans Hogenkamp – directeur van de Schrijversvakschool in Amsterdam – en Godfried Bomans schreven er boeken over, copywriters hanteren het als gouden regel en als je een schrijfcursus volgt, is dit de eerste les die je leert: “schrijven is schrappen”. Maar, de legendarische woorden van Mark Twain – ‘I apologize for such a long letter – I didn’t have time to write a short one’ – laten ook zien dat kort en bondig schrijven helemaal niet zo eenvoudig is. In onze volgende blog vertellen we je graag over het nut van kort en bondig schrijven en wat je er mee kunt bereiken. Natuurlijk gooien we je daarna niet zomaar uit het ouderlijk nest zonder je te leren vliegen, we vertellen je namelijk ook hoe je je eigen teksten flink kunt inkorten.

  • Franciska Arends en Marit Darlang
  • 18 oktober 2022
  • 6

    min leestijd

Hoe minder, hoe beter

First things first. Waarom is het zo belangrijk om kort en bondig te schrijven? Daar kunnen we heel kort over zijn: jouw lezer zit AB-SO-LUUT niet te wachten op complete epistels. Zij willen iets van jou leren, kopen, of ze willen weten waarom ze met jou in zee moeten gaan. Meer niet. Dus jouw tekst moet goed scanbaar zijn. Want dan ziet jouw lezer in één oogopslag of ze iets aan jouw tekst hebben of niet en behoud je de aandacht van jouw lezer veel beter vast. Als ze eerst drie alinea’s door moeten ploeteren in de hoop te vinden wat ze zoeken, dan klikken ze weg. En dat is niet alleen zonde van de tijd die jij hebt besteed aan jouw blog, maar het is ook slecht voor je SEO-score. Door je boodschap beknopt en helder op te schrijven, vermijd je overbodige details. Je verhoogt hiermee niet alleen de leesbaarheid maar je verhoogt ook de impact van jouw tekst. Doordat je gedwongen wordt om je te focussen op de essentie, is er geen ruimte voor onzin. Hierdoor zal jouw klant jouw boodschap veel beter begrijpen én onthouden – en dus sneller van jou kopen. 

Hoe zeg je hetzelfde, maar dan met minder woorden?

Nu je begrijpt waarom kort en bondig schrijven zo belangrijk is, komt het leukste gedeelte. Want hoe belangrijk het ook is om te weten waarom je iets moet doen, er is niets leuker dan al die vers opgedane kennis in de praktijk te gebruiken. We geven je in deze alinea drie tips die je een heel eind op weg helpen met het inkorten van je teksten.

Schrapwoorden

Het woord zegt het al: woorden die je (bijna) altijd kunt schrappen uit je teksten. Het zijn woorden die veel gebruikt worden. Hierdoor vallen ze in eerste instantie bijna niet op. Maar als je je er bewust van wordt, dan is het bijna een spelletje om ze eruit te vissen. Een aantal voorbeelden van typische schrapwoorden zijn:

  • Signaalwoorden

dus, kortom, terwijl, uiteindelijk, namelijk

  • Hulpwerkwoorden

kunnen, zijn, worden, zullen, moeten

  • Dubbele ontkenningen
    ‘Hij is niet onzeker’, ‘zij is niet lelijk’

Ben je nieuwsgierig naar nog veel meer schrapwoorden? Lettergeniek heeft er 30 voor je op een rijtje gezet.

Gebruik punten

Een andere manier om je tekst overzichtelijker te maken is het gebruik van punten. Knip je lange zinnen op in kortere zinnen en je verhoogt direct de leesbaarheid. “Maar waar zet ik dan die punt?” horen we je denken. Dat verschilt natuurlijk een beetje per zin en situatie, maar zinnen met het woord ‘en’ en zinnen die tangconstructies bevatten kun je eigenlijk altijd opknippen en voorzien van een zeer gewenste punt. We geven je een aantal voorbeelden: 

Met het woord ‘en’

“Wij vinden het als gemeente belangrijk dat alle vrije stukjes groen ingezaaid worden met bloemen en daarom krijgen alle inwoners volgende week een zakje bloemzaad.”

Zonder het woord ‘en’
“Wij vinden het als gemeente belangrijk dat alle vrije stukjes groen ingezaaid worden met bloemen. Daarom krijgen alle inwoners volgende week een zakje bloemzaad.”

Je zin leest direct lekkerder en je creëert op deze manier ook afwisseling tussen lange en kortere zinnen. 

Met tangconstructie

“De cadeaus, die met de hand gemaakt zijn door cliënten van de plaatselijke dagbesteding, maken elk jaar weer veel indruk op de gasten.”

Zonder tangconstructie

“De cadeaus maken elk jaar weer veel indruk op de gasten. Ze zijn door cliënten van de plaatselijke dagbesteding met de hand gemaakt.”

Zie je, veel bondiger en makkelijker leesbaar. 

Vermijd passief taalgebruik

De laatste tip om je tekst vooral krachtiger te maken is het gebruik van actief taalgebruik. In een actieve zin is het onderwerp actief – het woord zegt het zelf al. Een passieve zin ondergaat slechts een handeling, maar doet zelf vrij weinig. Een tekst geschreven in de actieve vorm bruist van de energie, voert je lezer mee in jouw verhaal en motiveert veel meer om over te gaan tot actie. Maar hoe buig je zo’n luie, passieve zin om naar een actieve? Wat vaak helpt is vragen ‘wie’ iets doet. Op die manier vind je het onderwerp en kun je je zin actief maken. We geven je een aantal voorbeelden:

Passief:

“Jouw teksten worden deze week geschreven.”

Actief:

“Ik schrijf jouw teksten deze week.”

Passief:

“Jouw webteksten worden morgen per mail verstuurd”

Actief:

“Ik stuur je morgen per mail jouw nieuwe webteksten.”

“Jij ontvangt je nieuwe webteksten morgen per mail.”

Direct een offerte aanvragen?

Binnen twee uren een vrijblijvende offerte

Meer dan 1723
opdrachtgevers
gingen
je voor!

It’s time to move on

Het vergt even wat oefening en misschien zelfs wat doorzettingsvermogen. Maar als je eenmaal door hebt wat jouw valkuilen zijn bij het schrijven van teksten, dan herken je ze direct en heb je het zo aangepast. Je zult ervaren dat korte, bondige teksten jou uiteindelijk gaan helpen aan meer klanten – misschien zelfs meer omzet! 

Lukt het je zelf niet om van die lange zinnen af te komen, ben je stiekem verliefd op tangconstructies en dol op passief taalgebruik? De taalprofessionals van Het Vertaalcollectief helpen je er graag vanaf en schrijven zelfs de teksten van begin tot eind voor je als je dat liever hebt!

Vaker inspiratie in je mailbox?

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief