Inspiratie

De leukste weetjes en eigenaardigheden over Nederland

By 22 april 2021juli 19th, 2022No Comments

Nederland is het land van kaas, wiet en klagende Nederlanders. We wonen, werken en leven er, maar wat weten we nou eigenlijk écht van ons land? Er valt een heleboel te vertellen over de geschiedenis, het klimaat en de inwoners zelf, maar dat kun je ook op Wikipedia lezen. Hieronder hebben we de leukste weetjes over Nederland op een rijtje gezet. Zo heb jij alle fun facts over het Koninkrijk der Nederlanden paraat en maak je jezelf onvergetelijk op je volgende kringverjaardag.

Oorsprong van de Nederlandse taal

Een veelvoorkomend vooroordeel is dat het Nederlands praktisch hetzelfde is als het Duits en dat daarom álle Nederlanders Duits spreken. Toch is de verwarring rond deze twee talen wel te begrijpen. In haar boek ‘15 eeuwen Nederlandse taal’ schrijft Nicoline van der Sijs uitgebreid over de oorsprong van onze taal. De oorsprong bevindt zich in het Indo-Europees, een taal die 5000 jaar geleden op de Russische steppe werd gesproken. Het Grieks, Sanskriet, de Romaanse én de Germaanse talen zijn allemaal ontstaan uit deze oertaal! De sprekers van het Indo-Europees vertrokken naar Noordwest-Europa en kwamen hier in aanraking met de plaatselijke bevolking. Hierdoor ontstond er een menging van beide talen, en was het Germaans geboren. Door contact met de Kelten en Romeinen heeft het West-Germaans ook Keltische en Latijnse invloeden gekregen. Uit het West-Germaans zijn zowel het Duits als het Nederlands ontstaan. Logisch dus dat beide talen veel overeenkomsten hebben!

Kringverjaardagen

Iedere Nederlander heeft er op zijn minst één meegemaakt in zijn leven. De verjaardag waarbij iedereen in een kring zit, elkaar aankijkt en deelneemt aan het gesprek. Wanneer er dan iemand binnenkomt volgt het ongemakkelijke moment waarop iedereen opstaat, want ja, je moet natuurlijk wel iedereen feliciteren met de jarige. Buiten Nederland zul je verjaardagen niet in deze vorm aantreffen, waarschijnlijk omdat ze ongemakkelijk en niet heel bruisend zijn. Misschien is het tijd dat wij onze feesten ook in een ander vorm gieten?

Met z’n allen hutjemutje op een stukje grond

Het is een feit dat Nederland niet zo’n groot land is. Volgens Google Maps ben je met de auto binnen 4 uur van Groningen in Maastricht en doe je over een ritje van Enschede naar Den Haag zo’n 2,5 uur (als je niet weer eens in de file staat, tenminste). Toch bevolken we met 17,5 miljoen inwoners maar 41,5 duizend vierkante kilometer: omgerekend zo’n 5.812 voetbalvelden. Dat zijn meer dan 300 mensen per voetbalveld! Dit maakt ons een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld.

Rood, wit en blauw

Dit zijn al sinds 1572 de kleuren van onze vlag. Hoewel er een uitstapje van rood naar oranje is geweest, zijn we sinds 1937 weer terug bij de alom bekende kleurencombinatie. We hangen de vlag onder andere uit met Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Wat wij ook doen en andere landen niet, is de vlag uithangen als een kind geslaagd is voor het eindexamen, vaak in combinatie met een rugtas. Zo kan de hele straat zien dat je kind een diploma op zak heeft!

Party time!

Wie houdt er nou niet van de feestdagen? Over de hele wereld zijn ze anders, maar wij Nederlanders hebben het wel heel goed getroffen. Verdeeld over elf feestdagen telt ons land acht officiële feesten. Hiervan worden Koningsdag en Bevrijdingsdag benoemd als nationale feestdag, waardoor een groot deel van het land standaard vrij is op deze dagen. Een aantal internationals heeft een survivalgids gemaakt om Nederland ‘te overleven’, met een speciaal item voor Koningsdag. Vanwege Christelijke invloeden vallen veel van onze feestdagen samen met heilige dagen uit het Christendom, zoals Goede Vrijdag, Hemelvaart, Pinksteren, Pasen en Kerstmis. Deze laatste drie hebben zelfs twee officiële feestdagen. Daarnaast staat Nieuwjaarsdag als algemeen erkende feestdag te boek. Dan zijn er nog genoeg gebeurtenissen waar we groots bij stilstaan, maar die geen officiële feesten zijn. Denk hierbij aan Dodenherdenking, Keti Koti, Sint-Maarten, Sinterklaas, Oudejaarsavond en niet te vergeten carnaval.

Bonusweetje: Nederlanders zijn absolute experts op het gebied van het tegenhouden van water en het droogleggen van land. Onze belangrijkste luchthaven ligt bijvoorbeeld 4,5 meter onder de zeespiegel en dat gaat nog steeds goed.

Nederlanders zijn experts op het gebied van water, Het Vertaalcollectief is expert in vertalen. Als Amsterdams vertaalbureau kennen wij het Nederlands op ons duimpje, net als tal van andere talen trouwens! Bij ons is het Duits het Duits, en het Nederlands gewoon Nederlands. Met onze kennis helpen we je graag op weg, dus neem contact op. Tot snel!