Inspiratie

De 10 meest voorkomende vooroordelen over Nederlanders

By 12 april 2021juli 19th, 2022No Comments

Loesje schreef eens op een poster ‘Elk vooroordeel heeft z’n nadeel’ en niets is minder waar. Heel veel mensen hebben vooroordelen, maar dat betekent niet direct dat die ook waar zijn. Hieronder vind je een lijstje met de 10 meest voorkomende vooroordelen over Nederlanders.

De 10 meest voorkomende vooroordelen over Nederlanders

Iedereen rookt hier de hele dag wiet

Nederland heeft als een van de weinige landen ter wereld een gedoogbeleid. Dit houdt in dat het gebruik van softdrugs toegestaan is onder een aantal voorwaarden. Sinds 1976 kun je joints kopen bij een van de vele coffeeshops die Nederland rijk is. Waar er in de jaren ’60 door de hippies heel wat werd geblowd, is het gebruik van wiet in de laatste jaren flink afgenomen. Toch is dit nog steeds een van de vooroordelen die er in het buitenland over Nederland bestaan.

We zijn een relaxed volk

De uitdrukking ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is welbekend en beschrijft goed hoe wij door de rest van de wereld worden gezien. Nederlanders worden vaak omschreven als nuchtere mensen die zich niet zo snel druk maken. Wie weet hebben die joints uit het verleden er iets mee te maken gehad…

We spreken allemaal goed Engels

Nederlands is voor niet-moedertaalsprekers een moeilijke taal, maar zelf maken we ook zeker nog wel eens een taalfout of twee, zoals we in ons vorige artikel beschreven. Op ons Engels is volgens buitenlanders echter weinig aan te merken. En ze hebben nog gelijk ook, aangezien we al twee jaar op rij als beste uit de test komen op het gebied van Engelse taalvaardigheid in een land waar het niet de moedertaal is!

Het Nederlands lijkt heel veel op het Duits, dus spreken we ook allemaal Duits

Blijkbaar steekt onze talenknobbel niet alleen de grote plas over, maar maakt deze ook een uitstapje naar onze Oosterburen. De Nederlandse en de Duitse taal zijn familie van elkaar en lijken daarom in bepaalde opzichten en klanken soms bijna identiek. Hierdoor denken Nederlanders vaak zelf ook dat ze zich wel wegwijs kunnen maken in het Duits. In de realiteit valt dit echter toch vaak tegen. Want hoewel het vooroordeel luidt dat we allemaal Duits spreken, is dit zeker niet het geval.

We zijn direct, grof en onbeleefd

In veel landen is het normaal om even een kletspraatje te houden of een onderwerp wat in te leiden in plaats van er direct in te duiken of de onderhandeling in te gaan. In de Nederlandse cultuur is dat niet zo, wat ons direct maakt. Hoewel sommige mensen deze manier van communiceren fijn vinden, (je weet immers altijd meteen waar je aan toe bent) kan het op anderen overkomen als grof, bot of onbeleefd.

Boven alles zijn we gierig

‘Going Dutch’ is een wereldberoemde uitspraak die gebaseerd is op een van de manieren waarop wij met geld om gaan. Het betekent namelijk dat ieder zijn deel van de rekening betaalt in plaats van dat één persoon de gehele rekening op zich neemt. Ook is fooi geven niet standaard in onze cultuur, maar in veel andere landen wel. Aan de andere kant staan we bij Franse restaurants ook bekend als gul, dus wie kan zeggen dat we écht gierig zijn?

Iedere Nederlander draagt klompen

Hoewel sleutelhangers met kleine Delftsblauwe klompjes in toeristenwinkels als warme broodjes over de toonbank gaan, dragen de meeste Nederlanders ze al eeuwen niet meer. Toch zijn er een boel buitenlanders die geloven dat we nog steeds allemaal op de stijlvolle houten schoenen rondlopen.

We eten allemaal iedere dag kaas

Naast de handel in wiet en tulpen is Nederland met kaas ook een grote speler geworden. Al heel lang staan we als volk bekend om de ‘bammetjes met kaas’ die we meenemen van huis voor de lunch. En hoewel onze lunch met ons meegegroeid is naar poke bowls, saladewraps en clubsandwiches, ziet het buitenland ons nog steeds als het kaasland. Maar of we nou als Nederlanders veel of weinig kaas eten, we blijven een van de grootste zuivelexporteurs!

Nederlanders zijn allemaal lang

Hoewel het verschil in Zweden niet zo opvalt, steekt de gemiddelde Nederlander in Azië met kop en schouders boven de rest uit. Nu geldt dit niet voor iedereen  maar het vooroordeel dat alle Nederlanders lang zijn is er een die al jaren standhoudt. Uit een onderzoek naar lengte en gewicht is gebleken dat in Nederland de langste jongvolwassenen ter wereld wonen. Vrouwen hebben een gemiddelde lengte van 1,70 en bij de mannen is dit 1,84 meter.

We fietsen alles, maar dan ook echt alles

Er zijn in Nederland heel veel fietsen, zo’n 22,9 miljoen in 2019. Dat aantal alleen is al bijzonder, maar dat staat los van het vooroordeel dat we een fietsland zijn. Er wordt in het buitenland gedacht dat we alles met de fiets doen, terwijl uit cijfers blijkt dat we in 2019 maar 28% van onze reisbewegingen met de fiets deden. Hoewel dit nog steeds een groot percentage is, kun je je afvragen of het ons direct een fietsland maakt.

Wij zijn niet bevooroordeeld en helpen je graag met elke taal

Als professioneel Amsterdams vertaalbureau weten wij als geen ander dat Duits en Nederlands niet hetzelfde zijn, niet iedere Nederlander even goed Engels spreekt en dat niet iedere taal zo direct is als de onze. Onze ervaren vertalers staan voor je klaar om alle vooroordelen weg te nemen!