InspiratieNieuws

DE AI-LEESLIJST

By 21 juni 2023No Comments

De zomer is voor velen dé tijd om te genieten van zon, zee, strand en een goed boek. Maar wil jij na jouw vakantie als AI-expert terugkomen op je werk? Laat die spannende detective of hartverwarmende liefdesroman dan even liggen en kies een boek van onze AI-leeslijst (die overigens wel door mensen van vlees en bloed is opgesteld). Van de mogelijkheden tot de gevaren van AI, van fictie tot non-fictie, er is voor ieder wat wils.

“Life 3.0: Mens Zijn In het Tijdperk van Kunstmatige Intelligentie” van Max Tegmark.
Stephen Hawking, een van de beroemdste wetenschappers ooit, zei over dit boek: dit – AI – is het belangrijkste gesprek van onze tijd en Tegmarks boek zal je helpen het te voeren. Geen verrassing dus dat Life 3.0 een absolute aanrader is als je meer wilt leren over AI. Tegmark is een professor aan de Amerikaanse universiteit MIT en in dit boek bespreekt hij de verschillende maatschappelijke implicaties van AI. Hoe ziet de toekomst eruit voor mens, technologie en een combinatie van beide? Life 3.0  bespreekt diverse standpunten en controversiële onderwerpen – van superintelligentie tot bewustzijn, betekenis en de fysieke grenzen van ons leven op aarde.

“Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans” van Melanie Mitchell
Melanie Mitchell gaat in op de meest dringende vragen die mensen hebben op het gebied van AI. Hoe intelligent zijn de beste AI-programma’s eigenlijk? Hoe werken ze en wat kunnen ze? Gaan ze menselijke intelligentie binnenkort voorbij streven? Op een heldere, levendige toon introduceert Mitchell de dominante AI-modellen en de theorie die daarvoor nodig is. Een nadeel is wel dat Artificial Intelligence helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar is. 

“Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World” van Cade Metz
Genius Makers is een boek over de mensen die de grenzen van de AI-wereld verleggen en hebben verlegd. Metz geeft je een kijkje in Google, Facebook, OpenAI, Baidu en nog veel meer prominente bedrijven. Wil je meer weten over AI, maar heb je geen zin in een technisch relaas? Dan is dit boek over verhalen van de mensen achter de technologie misschien iets voor jou. Genius Makers zit vol briljante, excentrieke en fascinerende personages en hun bijdrage aan de wereld van kunstmatige intelligentie. Net als ‘Artificial Intelligence’ is dit boek echter alleen in het Engels beschikbaar. 

“Machines zoals ik” van Ian McEwan
Ben jij geïnteresseerd in AI, maar lees je (op vakantie) uitsluitend fictie? Dan is Machines Zoals Ik van Ian McEwan hét zomerboek voor jou. In deze roman, die zich afspeelt in Engeland in de jaren 80, staat de driehoeksverhouding tussen Charlie, Miranda en Adam, een synthetisch mens, centraal. Op een creatieve en meeslepende manier bespreekt McEwan wat het betekent om mens te zijn en of een machine ooit menselijke emoties kan begrijpen. 

“De Verhalen” van Jorge Luis Borges
Het is misschien niet vanzelfsprekend om een fictieschrijver geboren in 1899 op een leeslijst over AI te zetten. Toch komen in de verhalen van Jorge Luis Borges veel thema’s terug die vandaag de dag relevant zijn voor de discussie rond AI. Zo is het verhaal ‘De Bibliotheek van Babel’ een goede manier om de grote taalmodellen achter veel AI beter te begrijpen. Een bibliotheek die alle boeken bevat die ooit geschreven zijn en ooit geschreven zullen worden, met alle antwoorden, maar zonder duidelijke organisatie? Dat klinkt inderdaad precies als ChatGPT!