Europa
We staan er niet zo snel bij stil, maar ook binnen Europa hebben we te maken met een scala aan cultuurverschillen. Wil je zaken doen in Duitsland of Italië, dan is het net zo van belang dat je deze verschillen kent en ze ook respecteert als wanneer je zaken doet in Afrika of Saoedi-Arabië. Wij in Nederland bijvoorbeeld, vinden het ontzettend belangrijk dat je op tijd aanwezig bent op je afspraak en dat vinden ze in Italië ook (en in Duitsland hebben ze zelfs liever dat je vijf minuten te vroeg bent), maar in Frankrijk rekent niemand het je aan als je te laat komt. Belangrijke verschillen, omdat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. En kom je te laat, dan sta je dus in Duitsland al met 1-0 achter.
First impressions matter
In Duitsland is hiërarchie op de werkvloer ontzettend belangrijk. Als de directeur aan het woord is, is iedereen stil en collega’s worden zelfs op volgorde van de hiërarchische ladder begroet. Ook betreedt de oudste gesprekspartner altijd als eerste de vergaderruimte. Italië houdt iets minder vast aan hiërarchie, maar ze hebben wel respect voor de ouderen, dus zorg dat je aandacht hebt voor de oudste deelnemer van de meeting. Veel belangrijker is het in Italië dan weer dat je schoenen en kleding draagt van goede kwaliteit. De man draagt een pak en vrouwen gaan vrouwelijk gekleed in een kokerrok, broekpak of jurk. Ook in Frankrijk is het dragen van gepaste kleding een must, maar dan wel zonder felle kleuren! Duitsland is daarin nog weer wat conservatiever: Nette kleding in een donkere kleur en vrouwen mogen vooral niet te bloot laten zien. In Nederland is kleding weer veel minder van belang, vooral in de creatieve sector kun je casual gekleed naar het werk gaan.
Ook op het gebied van communicatie zijn er talloze verschillen. Wij Nederlanders leren het al op de basisschool: steek je vinger op als je wat wil zeggen en wacht tot de ander uitgesproken is. Als we allemaal door elkaar gaan praten dan verstaan we er niets meer van namelijk. Ga je naar een zakelijke bespreking in Italië? Berg je dan maar, daar is het namelijk de normaalste zaak van de wereld om door elkaar heen te praten. De Fransen doen er nog een schepje bovenop: Zij onderbreken je te pas en te onpas om hun punt maar duidelijk te kunnen maken, voel je dus vooral niet beledigd als dit je overkomt. Ze vinden het dan wel weer ongepast als je te hard praat, dus zorg dat je in al je enthousiasme niet te hard gaat praten. In Duitsland verlopen de meetings een stuk georganiseerder, maar wel in het Duits. Hoewel het Engels steeds meer gebruikt wordt, is Duits nog steeds de voornaamste voertaal. Ook is het taalgebruik in Duitsland erg formeel en zakelijk. Mannen worden aangesproken met Herr [achternaam] en vrouwen met Frau [achternaam], tenzij ze zelf anders aangeven. En de gouden regel bij onze Oosterburen: Altijd ‘Sie’ (u), en nooit ‘Du’ (jij)!
Weet hoe je je moet gedragen
In Nederland groeten we elkaar, op het platteland zelfs als je elkaar niet kent. Op de werkvloer wordt dit ook van je verwacht, al is het maar met een knik of een glimlach. In Frankrijk is het gebruikelijk om elkaar kort – maar krachtig – de hand te schudden en in Italië kan het zelfs zo zijn dat je er een knuffel of twee zoenen op de wang bij krijgt. Maar ondanks deze amicale begroetingen houden Italianen werk en privé wel graag gescheiden. Geef dus niet te veel persoonlijke informatie vrij en houd kritiek voor je. Duitsers houden werk en privé ook graag gescheiden, maar met Fransen mag je dan wel weer heerlijk uitgebreid klagen over van alles en nog wat. Zij zijn ervan overtuigd dat het klagen namelijk zorgt voor een goede onderlinge band. En waar in Frankrijk meetings graag gepland worden tijdens de lunch, ze combineren in Frankrijk graag het nuttige met het aangename, vinden de Italianen dat je tijdens sociale gebeurtenissen juist niet over zaken hoort te praten.