Als je aan de lessen Duits op de middelbare school terugdenkt zijn er twee scenario’s mogelijk: je denkt er met plezier aan terug óf ze zijn de basis van iedere nachtmerrie die je ooit hebt gehad. Ervaring leert dat er niets tussenin zit. Hoewel we de twee puntjes boven een klinker in het Nederlands kennen als de trema, herkent bijna iedereen hem ook als de umlaut uit het Duits. Nu heeft dit bijzondere leesteken een zeer bekend broertje, de Metal Umlaut. Wie hij is en wat hij doet, vertellen we je in dit artikel.
De gewone Umlaut
Laten we eerst even kort stilstaan bij de umlaut en wat zijn functie eigenlijk is. Want wat is een umlaut ook alweer? De umlaut is een diakritisch teken dat bestaat uit twee puntjes boven een klinker. Deze wordt gebruikt om de klank van de klinker te veranderen. Zo spreek je de ä uit als een ‘eh’ en klinkt de ö als ‘eu’, zoals bijvoorbeeld in het Zweedse woord knäckebröd.
De umlaut kennen we voornamelijk vanuit het Duits, maar dat is zeker niet de enige taal die er gebruik van maakt. In het IJslands en Zweeds kun je hem vinden, maar ook het Fins, Hongaars en Turks. Wel moeten we hier als kanttekening bij zetten dat de klank in deze talen niet hetzelfde hoeft te zijn als in het Duits. In het Nederlands gebruiken we de twee puntjes ook, al heet het bij ons een trema en heeft het een iets andere functie.
Maar wat is dan de Metal Umlaut?
Dan was daar ineens de Metal Umlaut! Voor sommigen staat de metal umlaut beter bekend als de röck döts. En daar geven we al een heleboel mee weg. Het gaat namelijk om een umlaut die onnodig is en daarom decoratief gebruikt wordt. En dan specifiek in namen van hardrockbands of heavymetalbands. Aan de hand van die logica kun je hem eigenlijk ook een heavy metal umlaut noemen. In feite heeft de metal umlaut geen invloed op hoe je de naam van de band uitspreekt. Het is als vorm van buitenlandse branding bedoeld om hiermee een Germaans tintje aan woorden te geven. Vanuit stereotypen geeft dit Germaanse tintje de woorden een vibe van vrijmoedigheid en wreedheid, wat natuurlijk perfect samengaat met de muziekgenres rock en heavy metal. We hebben hier dus te maken met marketing door spelling, wie had dat toch ooit gedacht?
Stukje geschiedenis van de Metal Umlaut
Hoewel de umlaut al honderden jaren bestaat en gebruikt wordt in meerdere talen, is de metal umlaut minder lang bekend. Deze rakker werd voor het eerst overbodig gebruikt in 1970 door de band Blue Öyster Cult, zo geven ze aan op hun website. Er bestaat wat verwarring over wie er credits voor mag nemen, want zowel de gitarist en keyboardspeler Allen Lanier als rockrecensent Richard Meltzer beweren het idee te hebben gehad om het Germaanse leesteken aan de naam toe te voegen. Hoe dan ook, de metal umlaut was geboren! Zo’n vijf jaar later in 1975 volgde Motörhead aan de hand van leadzanger Lemmy. ‘I only put it in there to look mean,’ was zijn beredenering. Weer vijf jaar later in 1980 werd Mötley Crüe gevormd. Volgens bandlid Vince Neil kwam de inspiratie van een koud flesje Löwenbräu.
Bij dit Amsterdamse vertaalbureau snappen we dat een umlaut een stoere look geeft, maar hem onnodig plaatsen is natuurlijk niet handig. Daarom headbangen we graag met je mee om te zien hoe we wel die stoere vibe kunnen geven aan je Duitse vertalingen, maar dan zonder fouten te maken. Voor een andere sfeer dan rock of heavy draaien we onze hand trouwens ook niet om. Wil jij weten wat er allemaal nog meer mogelijk is? Neem dan snel contact met ons op!