Inspiratie

Dit is waarom men in andere landen graag met Nederlanders samenwerkt.

By 3 juni 2021juli 13th, 2022No Comments

We zijn een klein kikkerlandje, maar wij Nederlanders zijn toch regelmatig betrokken bij grote internationale samenwerkingen. Het vlottrekken van een gestrand vrachtschip in het Suezkanaal, het wereldwijd exporteren van zuivelproducten, het uitvinden van de Bluetooth-technologie: in al deze internationale samenwerkingen staan Nederlandse ondernemers centraal. Hoewel we een ‘klein, maar dichtbevolkt landje‘ zijn, zijn er zeker voordelen van samenwerken met Nederlanders. Hieronder staan een paar redenen waarom men in andere landen graag met Nederlanders samenwerkt.

Nederlanders zijn direct

Eén van de karaktereigenschappen waar wij Nederlanders om bekendstaan is onze directheid. Over de oorsprong hiervan wordt gespeculeerd, maar er wordt veel naar ons koopmansverleden gewezen. Door zaken te doen met allerlei mensen uit verschillende windstreken ontwikkelden de kooplieden de eigenschap om precies te zeggen wat ze bedoelden zodat er, door bijvoorbeeld cultuurverschillen, geen misverstanden konden ontstaan. Want als je zegt wat je bedoelt, zorgt dit voor duidelijkheid bij alle partijen. En duidelijkheid werkt weer bevorderend voor een samenwerking. Wij zien het zeker als een voordeel! Hoewel duidelijkheid prettig is, hoeft niet iedereen directheid als positief te ervaren. Er zijn gevallen en culturen waarin dit kan overkomen als té direct en daardoor kan je bericht onaardig, bot of lomp aanvoelen. Dat werkt dan weer belemmerend, dus let op hoe direct je bent en tegen wie. Je wilt natuurlijk wel een goede verstandhouding behouden.

We werken pragmatisch en planmatig

Naast direct worden Nederlanders over het algemeen ook als praktisch, pragmatisch en efficiënt ervaren. Doordat wij ons richten op feiten wordt er vaak gesproken van onze o zo nuchtere houding. Deze komt tot uiting in bijvoorbeeld het legaliseren van softdrugs en het behandelen van voedsel als iets functioneels. Zo stonden we bijvoorbeeld lang bekend om onze van huis meegenomen bammetjes met kaas voor de lunch. Daarnaast zijn we planners, want we plannen écht alles. Wil je met een Nederlander een kopje koffie drinken, dan pakken we als eerst de agenda erbij. Een professionele meeting? Hetzelfde verhaal. Verjaardag? Daar is de agenda weer!

Letterlijk vertalen

Eén zinnetje vertalen met Google Translate hoeft geen grote schade aan te richten, maar de tijden van ‘copy, paste’ zijn echt over – en taboe. Een goede vertaling bestaat uit content die in context is geplaatst en waar rekening wordt gehouden met locatie, cultuur, gevoel en flow. Ga je vertalen? Vertaal dan nooit ofte nimmer letterlijk! We kunnen wel zeggen dat dit de grootste no-no is in vertaalland. In teksten alleen al is dit problematisch, maar als je gezegden letterlijk vertaalt is het ook nog eens echt hilarisch!

De professionele cultuur is informeel en niet heel hiërarchisch

De uitdrukking ‘elkaar flink in de zeik nemen’ is niet voor niets wijd en zijd bekend bij Nederlanders. En op de werkvloer is dat niet anders. Voor veel Nederlanders is een goede band met de collega’s erg belangrijk en het maken van grappen hoort daarbij.  Over elkaar, naar of met elkaar, met directe collega’s en zelfs over leidinggevenden. Ook noemen we de leidinggevende bij de voornaam en tutoyeren we wat af. Regelmatig wordt er gezegd dat ‘de deur altijd openstaat’, wat zorgt voor een laagdrempelige cultuur. Daarnaast praten we met collega’s over van alles en nog wat, zoals het weekend, de kinderen, partners en hobby’s. Al met al creëert dit een ontspannen sfeer, wat het prettig maakt om met Nederlanders samen te werken. Toch moet je opletten, want niet in alle landen is dit de standaard.

Dit Amsterdamse vertaalbureau is expert in internationale samenwerkingen. We weten als geen ander dat we wat direct kunnen zijn, maar we gaan nooit te ver. Deadlines zijn ons heilig, wat ons planmatig enorm sterk maakt en uiteraard staat onze deur voor jou altijd open. Mocht je nou iets willen weten, neem dan snel contact met ons op, want wij hoeven niet eerst de agenda te pakken om een gaatje te vinden!