Updates

Kreatief met krisis

By 20 maart 2020juli 21st, 2022No Comments

Het Vertaalcollectief werkt vooral samen met de creatieve en culturele sector, maar ondanks de donkere wolken die zich boven deze sector samenpakken zien wij de komende tijd niet somber in!

Dat schaarste een voedingsbron is voor creativiteit, weten sommigen van ons nog van de vorige crisis. Maar ook iedereen die wel eens na sluitingstijd van de supermarkt op de restjes in zijn koelkast en keukenkastje was aangewezen en tóch een sterrengerecht bij elkaar heeft gekookt, kan dit beamen.

Daarom doen wij tijdens deze uitdagende tijden voor de creatieve en culturele sector een oproep aan hen die in die sector werkzaam zijn. Blijf creëren!

Juist nu is creativiteit onze grootste kracht. Heb je al heel lang een nieuw idee op de plank liggen waar je met al je drukke werkzaamheden niet aan toekomt? Werk het nu uit, zodat het klaar is als alles straks weer opstart. Moet jouw museum of dierenpark dicht? Verkoop online rondleidingen en lesjes over kunst of natuur. Theatervoorstelling afgelast? Waarom geen livestream van de voorstelling? Lezingen, debatten, voordrachten… Aan de moderne technologie zal het niet liggen. En wij staan als eerste in de digitale rij om een kaartje te kopen.

Juist in deze tijden van sociale isolatie (en stierlijke verveling) is kunst onontbeerlijk. Mensen zoeken naar inspiratie, innovatie, ideeën, reflectie, troost en verbinding. En laat dat nu precies zijn wat de culturele sector kan bieden.

Tegelijk is dit een verzoek aan alle liefhebbers van kunst en cultuur. Nu is de tijd om de creatieve sector zo veel mogelijk te steunen. Kun je het missen, koop dan (alvast) een kaartje of tegoedbon voor een theater of bioscoop, doneer op crowdfundingsites als voordekunst.nl, word Vriend, schaf die museumkaart aan, klik op die donatieknop van een kunstenaar of organisatie die je sympathiek vindt. Of koop een mok. Geef de komende tijd een beetje extra, gewoon vanuit je luie stoel thuis.

Alvast bedankt, namens alle creatieven in Nederland,

Het Vertaalcollectief

PS In de tijd tussen het schrijven en publiceren van deze tekst, hebben wij al verschillende creatieve initiatieven zien ontstaan. Onder anderen Lab111Support Your LocalsHet Zuidelijk Toneel en The Kik zijn al lekker bezig!