#inhetwildNieuws

Naar het museum zonder zere voeten

By 21 april 2020juli 21st, 2022No Comments

De creativiteit die verwerkt zit in kunst is ook overduidelijk terug te zien in de virtuele oplossingen die kunstenaars en musea door heel Nederland op dit moment bieden. Want door de nieuwe maatregelen staan exposities waar jarenlang aan is gewerkt nu in een verlaten museum. Art performances die al tot de puntjes waren uitgewerkt, zitten ineens zonder publiek en beeldhouwwerken hebben alleen nog elkaar om naar te kijken. Maar wie dacht dat deze fysieke barrière creatievelingen zou tegenhouden, heeft het helemaal mis. Verschillende musea en galeries komen met virtuele oplossingen en vinden zo hun eigen weg naar het publiek.

Droomde je er altijd al van om de enige bezoeker in een museum te zijn? Oké, het is dan misschien virtueel, maar met een beetje fantasie waan je je heel even helemaal alleen tussen de kunstwerken. Met Tijdelijk gesloten maakt De Volkskrant zes exposities van grote Nederlandse musea alsnog zichtbaar. Geheel virtueel verplaats je je door de zalen van een van de zes musea en ben je even terug in het Pre-coroniaans Tijdperk – maar dan zónder de hordes toeristen. Ga je liever naar het buitenland? Geen probleem! Via de websites van het Vaticaan, het Louvre, het Smithsonian en het British Museum maak je vanuit je luie stoel een reis om de wereld naar al deze topmusea.

Ook het YouTubekanaal Thuismuseum van My Daily Shot of Culture brengt het museum naar je huis. Zo kan je bij onze klant de Hermitage Amsterdam een virtuele rondleiding door hun tentoonstelling ‘Juwelen!’ volgen. Maar de creativiteit van musea stopt daar niet. Neem een kijkje op de site van Amsterdam Art en je bent direct geïnspireerd. Naast online exposities vind je hier interviews met kunstenaars, podcasts, quarantine art en online shows.

Wij zijn nu al fan van virtuele musea en hopen dat we óók kunnen blijven rondklikken als de museumgebouwen straks weer opengaan. Maar dan alleen als het regent, of zo.