Midden Oosten
Als je vooruit wilt komen in een opkomende, complexe en veranderlijke regio als het Midden Oosten dan is inzicht in de cultuur essentieel voor jouw zakelijke succes.
Om te beginnen is het belangrijk te weten dat in de Arabische wereld er veel minder scheiding is tussen het privé- en het beroepsleven, daarom zijn persoonlijk contact en face to face communicatie van groot belang (van nog groter belang dan het in bijv. Europa al is!). Probeer geen zaken te doen via e-mail of telefoon, maar plan een fysieke afspraak. Je laat dan ook gelijk zien dat je graag zaken doet en bereid bent om daar dus ook moeite voor te doen… Kortom: face to face is the way to go!
Neem de tijd
Maar alleen met het laten zien van welwillendheid ben je er nog niet. Er zijn veel culturele verschillen die je enorm dwars kunnen zitten als je niet de moeite neemt je hier in te verdiepen. Neem nou zoiets vanzelfsprekends als de werkweek; die loopt bij ons meestal van maandagochtend tot vrijdagmiddag. Maar in het Midden-Oosten is vrijdag de heilige dag van de Islam en het vrijdagmiddag-gebed is het belangrijkste gebed van de week. Daarom valt het weekend in de meeste landen van het Midden-Oosten op vrijdag en zaterdag. Een essentieel verschil met de Nederlandse werkweek en je kunt je dus voorstellen dat je er niet goed opstaat als je een meeting in wil plannen op vrijdagmiddag.
Begrijp het belang van Buqra (morgen): Doe je horloge af als je bij de vergadering gaat zitten en stop het in je zak. Zolang jij nog niet belangrijk bent voor je potentiële partner, zul je moeten accepteren dat je je aan hen moet passen en dat andere, meer belangrijkere dingen en mensen voorrang krijgen op jouw schema. Steek dus je energie en tijd in het scheppen van vertrouwen, door te laten zien dat je op zoek bent naar een duurzame relatie en niet als een buitenlander die op zoek is naar een snelle deal. Als jij geen inzet toont, dan zullen zij van Inshallah (Arabisch voor ‘Als het Gods wil is’) af laten hangen wanneer iets zal gebeuren of wanneer je iemand te spreken krijgt. Met andere woorden: ze zijn niet van plan om zich ook maar enigszins in te zetten voor jou.
Zet je beste been voor
Oké, dus persoonlijk contact is belangrijk, je weet op welke dagen er zaken gedaan kunnen worden in het Midden-Oosten en je snapt dat je vertrouwen moet verdienen door moeite te doen en inzet te tonen. Dit is een goed begin maar we zijn er nog niet. We helpen je nog een eind op weg met de belangrijkste ‘Midden-Oosten etiquette’, zodat je zeker weet dat je met 1-0 voorstaat voordat je naar het Midden-Oosten afreist.
- Eet geen varkensvlees en drink geen alcohol in het bijzijn van moslims, zeker tijdens Ramadan is dit echt not done.
- Zorg dat je je schoenzolen of voetzolen niet laat zien als je zit, voet- en schoenzolen worden als vies en onrein gezien en dit wordt beschouwd als een belediging.
- Arabieren zijn over het algemeen erg gastvrij en bieden vrijwel altijd eten en drinken aan, accepteer deze gastvrijheid en geniet van alle heerlijkheden die het Midden-Oosten te bieden heeft.
- Gebruik je rechterhand om te eten en te drinken of voor het doorgeven van belangrijke papieren en raak niets of niemand aan met je linkerhand. Traditioneel gezien wordt de linkerhand alleen gebruikt voor persoonlijke hygiëne en is dit dus je ‘vuile’ hand.
- Vermijd gesprekken over politiek en religie en vraag een moslim ook niet naar zijn vrouw of dochter, maar vraag naar zijn familie in het algemeen.
- Schud handen zowel bij aankomst als vertrek, maar alleen als man! Wees je er als vrouw van bewust dat niet alle mannen een vrouw de hand willen schudden, fysiek contact met een vrouw waarmee je niet getrouwd bent is uit den boze! Wacht daarom altijd op het initiatief van de tegenpartij. Een vrome moslim zal zijn hand op zijn borst leggen en een lichte buiging maken. Vat dit ook niet op als belediging, het juist een teken van wederzijds respect.
- Let erop dat je nooit achteloos religieuze verwijzingen gebruikt in je speech of tijden de meeting (b.v. “Oh, God!”) Dit kan op zijn best als ongevoelig worden opgevat.
“De Afrikanen zeggen niet voor niets: “Wie snel wil zijn, moet alleen gaan. Maar wie ver wil komen, moet samenwerken”