De garderobe voor jouw schrijfstijl
Maar laten we beginnen bij het begin. Wat is stijl – en dan specifiek schrijfstijl – eigenlijk? Het begrip laat zich niet makkelijk in een definitie vangen. De Van Dale heeft wel een poging gedaan met ‘wijze van zich schriftelijk uit te drukken’ en ‘de hem eigene en hem kenmerkende schrijftrant’, maar daarmee zijn we nog even wijs. In plaats van de term te definiëren, is het makkelijker om te bepalen hoe een schrijfstijl is opgebouwd. Een tekst bevat namelijk verschillende elementen die de stijl bepalen:
- Zinsbouw: Bevat jouw tekst lange, zorgvuldig opgebouwde zinnen met veel komma’s en ingevoegde bijzinnen die met een hoop informatie indruk moeten maken op de lezer? Of schrijf je liever rechttoe rechtaan? De opbouw van jouw zinnen heeft veel invloed op de stijl van jouw tekst. Zo ook de werkwoordsvormen die jij in deze zinnen gebruikt. Wordt er vaak de lijdende vorm gebruikt of geef je de voorkeur aan constructies met actieve werkwoordsvormen?
- Woordkeuze: In deze blog gaven we het al aan: woorden zijn ontzettend krachtig. Jouw woordkeuze is dan ook medebepalend voor jouw schrijfstijl. Zo kun je ervoor kiezen om veel vaktermen aan te halen of om juist simpele bewoordingen te gebruiken. Daarnaast hebben sommige woorden een connotatie die een bepaalde kleur aan jouw tekst kunnen geven.
- Stijlfiguren en beeldspraak: Ben je een echte taalfanaat, dan wil je nog wel eens met woorden goochelen door ze een anders dan gebruikelijke betekenis te geven. Met stijlfiguren en beeldspraak kun jij jouw teksten levendiger en overtuigender maken. (Disclaimer: overdaad schaadt!) De mate van figuurlijk taalgebruik is bepalend voor jouw schrijfstijl.
- Structuur: De manier waarop jij een tekst structureert, valt ook onder de stijl. In deze blog las je al hoe belangrijk een goede structuur is en hoe jij deze in jouw teksten implementeert. Gebruik jij veel of weinig kopjes, volgt jouw tekst een verhaallijn of een meer logische opzet?
Al deze elementen hangen in jouw tekstgarderobe en kun je zo mixen en matchen tot je de schrijfstijl hebt die jij zoekt. Wil jij weten welke schrijfstijl je eigenlijk zoekt? Lees dan snel verder!
Dat is geen stijl
Binnen dit verhaal is het belangrijk te bedenken dat stijl niet hetzelfde is als jouw tone of voice. Ja, beide hebben te maken met de manier waarop jij wilt overkomen en zijn van invloed op jouw woordgebruik en formuleringen. Maar waar jouw tone of voice voor al jouw uitingen hetzelfde is, kan de stijl van jouw teksten variëren, al naargelang het doel van de tekst. Ga maar eens bij jezelf na: voor een social post gebruik je een wezenlijk andere structuur dan voor een blog en in een intern document gebruik je misschien wel meer vaktermen en afkortingen dan in een tekst die door klanten wordt gelezen. Waar je met een tone of voice jouw identiteit en een bepaald gevoel wilt overbrengen, richt jouw schrijfstijl zich vooral op de inhoud en het doel van jouw boodschap.