#inhetwildNieuws

Wereldtheaterdag

By 27 maart 2020juli 21st, 2022No Comments

Het is 27 maart, dat betekent – naast het begin van de lente, vogeltjes die weer gaan fluiten en de klok die een uur vooruit gaat – vooral: wereldtheaterdag! Een goede reden dus om theatermakers wat extra in het (lente)zonnetje te zetten.

Wereldtheaterdag

Het is 27 maart, dat betekent – naast het begin van de lente, vogeltjes die weer gaan fluiten en de klok die een uur vooruit gaat – vooral: wereldtheaterdag! Een goede reden dus om theatermakers wat extra in het (lente)zonnetje te zetten. Want ondanks het tijdelijk sluiten van de theaters en schouwburgen, is het theaterleven niet stil komen te staan. In tegendeel, het wegvallen van het fysieke toneel haalt juist het creatiefste in makers naar boven. Zij komen met van alles om jouw honger naar cultuur te stillen: van leesclubs tot livestreams tot troostende programma’s.

Dus: is je maandelijkse theateruitstapje afgelast, maar de behoefte aan afleiding des te groter? Wij doken in de wereld van het (online) theater en zetten de creatiefste theatertips op een rijtje.

Troost TV

Om samen door deze crisis heen te komen, vond cabaretier Paul Haenen dat er naast de serieuze informatie, ook een plek moet zijn voor verstrooiing en herkenning. Daarom heeft hij, samen met De Wereld Draait Door, Troost TV in het leven geroepen: programma’s uit de oude doos die troost bieden in deze roerige, onzekere tijden. Troost TV is iedere doordeweekse dag om 22:55 uur te zien op NPO3. Ideaal voor iedereen die voor het slapengaan even aan iets anders wil denken.

ITA’s Decamerone

Ook Internationaal Theater Amsterdam wendt zich in tijden van nood tot de kunst. In de veertiende eeuw beschreef de Italiaanse dichter Boccacio in De Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence moest ontvluchten vanwege de pest. Tijdens hun verblijf op een binnenplaats vertellen ze elkaar honderden verhalen vol humor, troost en kritiek op gezaghebbers. Nu ook wij worden bedreigd door een ziekte en ITA hierdoor gesloten is, lezen de acteurs van het ITA-ensemble en Het Nationale Theater vanaf het podium van de grote zaal verhalen van De Decamerone voor. Elke dag een, die dagelijks om 20:00 uur op de ITA-site online komen.

Het Zuidelijk Toneel – Marx

Theater is bij uitstek iets wat je moet ervaren, het liefst live. Daarom koos Frank Lammers voor the next best thing: een livestream van zijn toneelstuk Karl Marx. Theater vanuit zijn huiskamer, maar wel met de volledige beleving. De tekst zat immers al in zijn hoofd. Bekijk hier de volledige livestream terug.

NNT Leesclub

Het Vertaalcollectief verzorgde eerder dit jaar de vertalingen voor het stuk Dear Winnie van het Noord Nederlands Toneel. Nu de tour van de toneelgroep is afgelast, grijpt zij deze tijd aan om de NNT leesclub nieuw leven in de blazen: een online leesclub met digitale bijeenkomsten en live besprekingen, met elke zes weken een nieuw boek. Nu je geen excuus meer hebt om niet te gaan lezen, is de NNT leesclub dé manier om samen de quarantainetijd door te komen.

Dit zijn onze tips voor jou. Heb jij tips voor ons? Laat het ons weten!