#inhetwildNieuws

Nederlands niet meer sexy

By 8 april 2019juli 21st, 2022No Comments

Vijf studenten in het eerste studiejaar. Zes in het tweede. De Vrije Universiteit besluit dat dit te weinig is en stopt met de bachelor studie Nederlands.

Daar wordt -terecht vinden wij- schande over gesproken. Het mooiste commentaar komt van Bert Wagendorp, die in de Volkskrant een vurig betoog afsteekt om ’Nederlands weer sexy te maken’. Want Nederlands op de middelbare school is volgens Wagendorp een soort ‘servicevak’ geworden, met te weinig aandacht voor (goede) literatuur:

“Op het vwo moet je in drie jaar twaalf ‘literaire werken’ lezen, meestal te kiezen uit een lijst vol belegen meuk: een efficiënte manier om de leerlingen weerzin jegens de roman bij te brengen en elke ambitie Nederlands te gaan studeren de grond in te boren.”

Wagendorp vraagt zich af waar de bevlogen leraren Nederlands gebleven zijn, die met het vuur in hun hart voorlazen uit Mulisch, Wolkers, Hermans en andere helden. Er wordt genoeg prachtige literatuur gemaakt tegenwoordig. Dat zou prima inhoud moeten zijn voor Nederlands op de middelbare school. “Literatuur moet de studie Nederlands redden”, aldus Wagendorp.

Literatuur vertalen is een vak apart, maar gelukkig weten wij daar wel raad mee. Benieuwd hoe wij omgaan met het vertalen van literatuur? Kijk hier even en stuur ons een mail!