Hoe tech zich ontwikkelt in de EMEA-landen
Het is bijna een versleten cliché, maar er gebeurt ontzettend veel op het gebied van technologie. In no time zijn we van een wereld waarin mobiel bellen voor sommigen “onnodig” was (zie deze video), naar een wereld gegaan die 24/7 online is. Een wereld waarin Twitter niet meer weg te denken is, chips (nee, niet de aardappelvariant) onmisbaar zijn geworden en waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Technologie wordt steeds geavanceerder en houdt inmiddels iedere denkbare industrie draaiende.
In de EU is technologie of “tech” een van de meest winstgevende industrieën. Vooral het zogeheten “deep tech” heeft een hoge vlucht genomen. Klinkt mysterieus, maar wat is het precies? Het gaat hier bijvoorbeeld om kunstmatige intelligentie (AI), nanotechnologie en fotonica. Een mooi voorbeeld van AI in Europa is het Europees AI Songfestival van de VPRO, een project waar wij vertalingen voor mochten verzorgen. Ook kent Europa verschillende tech-hotspots waar dit soort technologieën zich razendsnel ontwikkelen. Volgens een rapport van Atomico zijn Londen, Berlijn en Stockholm, maar ook Nederlandse steden als Amsterdam, Eindhoven (Brainport) en Rotterdam, in opkomst als dé tech-hotspots van Europa. Nederland doet het sowieso heel goed op dit gebied. Zo wordt onze vaste opdrachtgever WeTransfer volgens dit recente artikel door 70 miljoen mensen in 195 landen gebruikt. Het snelst groeiende techbedrijf van de gehele EMEA-regio komt toevallig ook uit Nederland. Dit is het Drentse bedrijf Catawiki!
“Afrika is het snelgroeiende continent op gebied van tech”
Er leven maar liefst 1,2 miljard mensen in Afrika en dat aantal groeit gestaag. Om deze explosieve groei te illustreren: tijdens het WK voetbal in 2018 werd er tijdens de wedstrijd IJsland-Nigeria opgemerkt dat er in Nigeria elke maand evenveel baby’s geboren werden als dat er IJslanders zijn! Een bizarre gedachte, maar zulke groei geeft ook aan dat er veel activiteit is, dat er veel mensen te bereiken zijn en dus heel veel potentieel om zaken te doen. In westerse landen vergeet men bovendien ook vaak hoe enorm groot Afrika is. Een continent dat zich qua omvang lastig laat samenvatten tot 1 entiteit. Het is zelfs zo groot dat alle belangrijke mogendheden ter wereld er met gemak in zouden passen, zoals te zien in dit onderstaand kaartje.
bron: visualcapitalist.com
Overal op het continent, van Lagos (Nigeria) tot Jo’burg (Zuid-Afrika), Accra (Ghana) en Nairobi (Kenia), schieten tech-hubs en incubators als paddenstoelen uit de grond. Deze hubs zijn Afrika’s “Silicon Valley” geworden en blijven de beste technologische vernieuwers en ondernemers voortbrengen die Afrika ooit heeft gezien.
“De nieuwe silk road wordt gevormd tussen Azië en Europa, met het Midden-Oosten centraal, en deze is tech driven”
Tot slot breekt er momenteel een nieuw gouden tijdperk van wetenschap en technologie aan in de Arabische wereld – met een ware hausse aan startups, een streven naar schonere energie, een leger van jonge, geschoolde werknemers, relatieve stabiliteit in de regio en lossere, vrije regels die kunnen leiden tot meer innovatie. Dit alles heeft een aanzuigende werking op mensen die zich willen richten op innovatie. Zo is Jordanië in de afgelopen jaren niet alleen een walhalla voor gamers geworden, maar ook een broedplaats voor startups. De populariteit van Arabischtalige games opent deuren voor Jordaanse game developers. Ook Microsoft speelt een sleutelrol in de positionering van Jordanië als ICT hub. Zij proberen een gunstig klimaat voor investeerders te creëren, om zo meer mensen met geld naar het land te trekken. Dergelijke inspanningen zie je ook in Saudi-Arabië en in de Verenigde Arabische Emiraten, die respectievelijk met EdTech en FinTech een tech-ecosysteem stimuleren dat deze landen op termijn minder afhankelijk zal maken van olie.
Voor bedrijven en investeerders in de tech-industrie zijn er dus meer dan genoeg kansen in het buitenland. Het is met zekerheid te zeggen dat de groei in deze sector de komende jaren alleen maar zal doorzetten.